LED your light shine

Inmiddels worden de dagen alweer wat langer en kunnen we onze loopjes weer doen wanneer het licht is. Maar voor wie toch nog erg vroeg zijn/haar bed uit komt om voor het werk/studie een rondje te maken of juist graag ’s avonds nog een rondje maakt blijft er één ding heel belangrijk; zichtbaarheid.

“Zwakke verkeersdeelnemer”

Wij hardlopers behoren tot de categorie “zwakke verkeersdeelnemer”. Hardlopers dragen geen bescherming, zoals fietsers een helm dragen of automobilisten de constructie van een auto om zich heen hebben. Door het verschil in snelheid tussen jou en het overige verkeer word je vaak over het hoofd gezien. Veel fabrikanten van hardloopkleding zorgen er wel voor dat er iets van reflectie in hun kleding verwerkt wordt voor extra zichtbaarheid, maar dat ene reflecterende logootje of streepje van je legging is voor een automobilist pas zichtbaar op het moment dat hij/zij al binnen een paar meter afstand zijn van jou en dan is remmen vaak al te laat…

Feiten

Nu denk je misschien; “jeetje is dat allemaal niet een beetje zwaar? Ik loop vaak genoeg zonder licht en dat gaat altijd goed als ik ergens loop waar de straatlantaarns het doen.”  Maar toch gebeuren er genoeg ongelukken tussen hardlopers en andere verkeersdeelnemers. Er valt helaas geen statistiek op los te laten hoeveel gevallen het hierom gaat, maar met wat zoeken vind je wel dat het aantal verkeersongevallen (auto’s, fietsers, voetgangers) in de winter door duisternis is gestegen naar 131 procent (SWOV). Waardoor we wel redelijk kunnen concluderen dat er meer ongevallen plaatsvinden tijdens de donkere maanden in het jaar. Het hoofd planbureau verkeersveiligheid van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt het volgende: “Vooral fietsen die slecht verlicht zijn en voetgangers die vaak helemaal onzichtbaar zijn, zijn vaker het slachtoffer”.

Ik loop zelf eigenlijk altijd al met een lampje om mijn arm of been, maar heb naar aanleiding van een aantal gevallen in de winter van 2017 ook nog een LED vest aangeschaft. En ik moet zeggen dat ik daar ontzettend blij mee ben! Je bent zoveel zichtbaarder voor het overige verkeer op deze manier en dat stelt toch een beetje gerust. Ik was dan ook ontzettend geschrokken toen ik op de fiets bijna tegen een hardloper op fietste (ik zag hem op het laatste moment, no worries!). Het was donker en het regende, ondanks zijn reflectiestreepjes en mijn verstralende koplamp had ik hem gemist. Hij liep dan ook compleet in het zwart; van zijn muts tot aan zijn schoenen. Ik reed even langs hem en zei dat dit ontzettend gevaarlijk was en dat hij wel echt een hesje aan moest doen. Zijn antwoord was dat het overige verkeer maar beter op moest letten en dat voetgangers, als “zwakke verkeersdeelnemer”, toch goed beschermd zijn door de wet.

Hardlopers goed beschermd?

Die uitspraak prikkelde mij. Want is dat wel zo? Ik kon het me nauwelijks voorstellen dat iemand die zelf geen maatregelen neemt om veilig deel te nemen aan het verkeer maximaal beschermd wordt door de wet. Na wat zoekwerk kwam ik achter het volgende:

“Voetgangers, hardlopers, fietsers en andere ‘zwakke’ verkeersdeelnemers zijn door de wet goed beschermd. Schade wordt door verzekeraars meestal helemaal vergoed. Als er sprake is van eigen schuld (geen goed zichtbare kleding, I-pod op, midden op de weg lopen) kan de schadevergoeding wel gekort worden, maar nooit meer dan 50 procent. De wet maakt wel een uitzondering voor overmacht voor de automobilist, maar in de praktijk wordt die term bijna nooit toegepast. ‘Dan moet iemand echt uit de lucht komen vallen, bij wijze van spreken’” – Damsté advocaten – notarissen

Het kan dus wel degelijk zo zijn dat jouw (schade-)vergoeding lager uitvalt wanneer jij niet goed zichtbaar bent als hardloper. Dit kan behoorlijke (financiële) gevolgen hebben wanneer je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt door een ongeval.

LED your light shine!

En daarom zou ik iedereen op het hart willen drukken om écht te zorgen dat je zichtbaar bent voor het overige verkeer. Dat fluoriserend neon geel je toch echt niet staat is geen excuus (die kleur staat namelijk niemand). Wat nog minder fraai staat is een blijvende schade aan je lijf. Dus wees slim en zorg dat je altijd zichtbaar bent voor het verkeer om je heen! Hieronder nog een lijstje van mijn go to hardloopverlichting (geen spon!):

 

Liefs,

Emma

Een gedachte over “LED your light shine

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: