‘Where science meets the runner’

“Where science meets the runner.”

 

Maandagavond 4 februari om 19.00 uur werd op de Universiteit Twente een congres georganiseerd door stichting Enschede Marathon. In samenwerking met Roessingh Research and Development (RRD) en de Universiteit Twente was er een avondvullend programma opgesteld waarbij de focus lag op waar techniek en wetenschap raakvlak hebben met het hardlopen. De ruim 350 aanwezigen kregen te horen hoe het marathonweekend van de organisatie van Enschede Marathon eruit komt te zien, gevolgd door twee lezingen vanuit de wetenschap. Hierna vond er, voor de ‘early birds’ die op tijd bij de inschrijving waren, nog een verdiepingscursus plaats op het gebied van blessurepreventie en een hardloopclinic van Ingrid Prigge en Marti ten Cate plaats.

Enschede marathon

Het weekend van de Enschede Marathon zal dit jaar er heel anders uitzien. Zo wordt er op de vrijdag een tweede congres gegeven met informatie m.b.t. de laatste voorbereidingen voor de marathon. Op zaterdag vindt er een geheel nieuw evenement plaats: ‘De twee van Enschede’. Deze loop, over de officiële afstand van twee Engelse mijlen, moet meer mensen (voor wie de 5km nog net een stapje te ver is) aanmoedigen zich in te schrijven en de sfeer laten proeven van de Enschede Marathon. Op zondag wordt het van Heekplein omgetoverd tot een start en finish locatie. Ook voor de toeschouwers is hier genoeg te doen. Met uitzondering van winkelen dan, want de koopzondag wordt op 14 april een loopzondag.

 

Pacing strategy

Voor iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd welke loopstrategie het beste resultaat geeft tijdens een wedstrijd; hierop gaf Arie Willem de Leeuw (Universiteit Leiden) antwoord. In zijn data-analyse van ruim 120.000 lopers van de Boston marathon over een aantal jaar werden de drie meest voorkomende pacing strategieën bekeken. De positieve split (snel beginnen, snelheid bouwt af richting het einde), de continue snelheid en de negatieve split (langzaam starten en opbouwen richting een sterk einde). Gekeken naar het resultaat: welke strategie leidde tot een betere eindtijd, sprong er één uit. Niet de negatieve split, waar veel over wordt geschreven, maar de continue pacing strategy blijkt de beste te zijn! Er blijven nog wel wat vragen rondom deze uitkomst; want zijn de beter getrainde lopers niet al beter in een continue pace aanhouden tijdens hun wedstrijd? In dat geval zou dat natuurlijk invloed uitoefenen op het resultaat. Hoe dan ook; doe je voordeel met deze informatie!

 

Blessures door vermoeidheid?

De laatste presentatie van de avond werd gegeven door Jasper Reenalda, onderzoeker bij RRD. Hierin vertelde hij over de lopende onderzoeken van RRD, waarbij zij zo veel mogelijk loopstijldata verzamelen om in de toekomst een voorspelling te kunnen hangen aan het ontwikkelen van blessures. Zijn presentatie startte met de uitleg dat er in Nederland jaarlijks zo’n 600.000 hardlopers geblesseerd zijn/raken. Een factor die mogelijk veel van doen heeft met het ontwikkelen van een blessure lijkt vermoeidheid te zijn. Het doel dat RRD voor ogen heeft is om door middel van metingen te verrichten aan het lichaam, te kunnen visualiseren wat voor impact vermoeidheid heeft op het lichaam. In een nieuw ontwikkeld platform, met partners TRIMM en Sensorun, kunnen zij met drie sensoren die op het lichaam geplaatst worden live feedback geven aan de gebruiker over zijn of haar loopstijl. Deze technologie moet de komende jaren verder ontwikkeld worden en daarna breed worden ingezet. Heb je de intentie om op 14 april de hele marathon van Enschede te lopen? Er worden nog proefpersonen gezocht om mee te doen aan dit onderzoek. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met m.zandbergen@rrd.nl.

 

Een beperkt aantal mensen had na de lezingen nog de kans mee te doen aan een verdiepingssessie over blessurepreventie door FysioHolland óf een hardloopclinic van Marti ten Cate en Ingrid Prigge. De avond had een mooi programma en was goed verzorgd! Heel interessant hoe Enschede Marathon zichzelf op deze manier wil onderscheiden van de andere marathons in Nederland! Ik kijk uit naar het congres van 12 april.

 

Terugkijken

Hieronder is de hele avond terug te kijken!

Nog niet ingeschreven voor Enschede Marathon? Dat kan hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: