RunX Twente – Garmin forerunner 645

De afgelopen twee zaterdagen (23 februari en 2 maart) organiseerde RunX Twente een event waarbij informatie werd gegeven over de mogelijkheden van de Garmin Forerunner 645. Ik heb zelf in november een Forerunner 645 music gekocht voor mijn verjaardag en was wel benieuwd of ik er meer uit kon halen!

Mijn Garmin Forerunner 645

Uitslapen!

Zaterdag 2 maart, 8.50 uur stap ik op de fiets richting de winkel van RunX Twente. (Ruim een uur later dan wanneer ik normaal op zaterdag op pad haha, dus dat was uitslapen 😉 ! Bij binnenkomst is Ruud nog druk bezig met de techniek werkzaam krijgen. (Goed om te weten dat ik niet de enige ben die problemen heeft met het aansluiten van TV’s en PC’s!) We zijn met vijf dames aanwezig in de winkel van RunX voor de clinic. Na een korte uitleg over het bedieningssysteem van de horloges worden ze uitgedeeld aan de andere deelneemsters.

Eerste indruk

Ruud deelt zijn bevindingen over het horloge met de groep. Ontzettend veel mogelijkheden en dus een heel fijn ding is zijn oordeel. Hij heeft hem een tijd gebruikt naast zijn andere horloge en kan daarom veel vertellen over de leuke nieuwe snufjes die het horloge heeft!

Het horloge ziet er verder ook goed uit, oogt niet log op een vrouwenpols, is licht en er zijn zelfs diverse bandjes voor te verkrijgen om hem te personaliseren!

Van (hart)slag

Waar ik heel benieuwd naar ben is zijn bevindingen over de hartslagmeting op de pols. Zoals vele andere horloges heeft ook deze een optische sensor waarmee een hartslagmeting wordt uitgevoerd. Hoewel deze metingen steeds beter worden blijft het nog steeds verschillende onder de gebruikers hoe nauwkeurig het horloge meet. Zo ook mijn ervaringen, vooral nu ik gericht train op verbeteringen in de lage hartslagzones merk ik dat er veel verschil zit in de trainingen. Ruud merkt dit ook op, bij de eerste testen bij hem had het horloge ook moeite om zijn, van nature lage, hartslag goed te registreren. Tijdens de duurlopen ging dit veelal goed, maar met name in de intervallen zitten de slagen er best ver naast. Zijn advies; voor iedereen die echt aan de slag wil met trainen op hartslag is een borstband met hartslagmeting de beste koop! Dus dat wordt sparen 😉

Leuke functies

Courses

Een van de leukste functies die wordt uitgelegd is die van de koersen (of courses als je hem net zoals ik in het Engels hebt staan!). Wat dit precies doet? In de Garmin connect app navigeer je naar: courses en kies je voor welke activiteit je een course wilt maken en daarna kies je ervoor om een nieuwe course aan te maken. Je geeft een afstand aan en een richting die je op wilt. Garmin maakt op basis van deze gegevens een route voor je, gebaseerd op routes van andere lopers! Ideaal voor op vakantie, of voor mensen die net als ik het oriëntatievermogen hebben van een garnaal om eens een leuk (routebegeleid) rondje te maken. Onwijs leuke functie die ik nog helemaal niet kende!

Race against an activity

Een andere gave functie die wordt uitgelegd is die van de ‘Virtual partner’. Hiermee is het mogelijk om tegen een eerder gelopen tijd te racen of een tijd te downloaden. Tijdens de activiteit krijg je telkens feedback over jouw racepositie t.o.v. die van je virtuele partner. Een mooie functie om te zien waar je staat in je trainingen en je vooruitgang te zien!Metronome

Metronoom

Pasfrequentie is een van de zaken die de Garmin ook bijhoudt. Er wordt vaak een link gelegd tussen de pasfrequentie en de kans op de ontwikkeling van blessures. De stelling is dat bij een hogere pasfrequentie (meestal wordt hier 180 genomen als ideaal, maar voor iedereen is dit verschillend!) deze kans het laagst ligt. Er komt bij een hogere pasfrequentie namelijk minder ‘dreun’ op de gewrichten terecht. Iemand met een pasfrequentie van bijvoorbeeld 110 zou veel meer ‘sjokkend’ lopen en daardoor worden de gewrichten ook langer de impact ervaren van het lichaamsgewicht op het gewricht.

Lijkt me interessant om dit nog eens voor een andere blog wat verder uit te zoeken, maar het leuke aan de Garmin is dat hij de mogelijkheid biedt om dit tijdens een activiteit aan je terug te koppelen. Je kunt dus instellen welke pasfrequentie je graag zou willen lopen en in wat voor maat (3 of 4 kwarts maat) en dit wordt door zowel haptische en audio feedback teruggekoppeld aan de gebruiker, hoe handig is dat! Mocht je dus de ambitie hebben je pasfrequentie te gaan verhogen kan dit horloge je daarbij dus ondersteunen.

Trainingen inplannen

Deze functie ontdekte ik laatst toen ik ging onderzoeken of ik mijn schema in trainingen kon krijgen en deze op te slaan op mijn Garmin. Dat gaat dus ontzettend gemakkelijk! Intervallen zijn makkelijk in te plannen en aan te passen naar verschillende intensiteitsdoelen. Moet je eerste 400m op tempo maar de 1000m op hartslag? En valt dit allemaal binnen een herhaling? Geen probleem, dit is allemaal mogelijk. Waardoor je zelf alleen nog maar op het schermpje van je horloge hoeft af te lezen welk onderdeel van de training er aan bod is. Oja en wanneer je hem hebt afgerond krijg je leuke positieve geluidjes, voelt dan weer extra goed toch? 😉

Ruud loopt de training door met de aanwezigen

Wat vond ik ervan?

Ik keek al even uit naar deze clinic! Eigenlijk heb ik namelijk sinds de aanschaf nog amper verder gekeken dan het instellen van mijn home scherm, installeren van spotify (want yes, dat kan bij de muziek versie!) en het gebruiken van de Forerunner 645 tijdens trainingen. Terwijl er nog zoveel meer mee te doen is. Ik zou het iedereen kunnen aanraden je eens goed te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is met je horloge. Ik ben misschien na vandaag wel nóg blijer met dit horloge dan ik al was. En ja het blijft een enorm bedrag wat je voor een dergelijk horloge neertelt, maar ik vind het de investering 100% waard!

Mocht je zelf denken: “ja, eigenlijk wil ik ook wel meer uit mijn horloge halen!” kijk dan eens in de buurt of er ergens een event is waar voorlichting wordt gegeven over het horloge of vraag het eens na bij je lokale hardloopzaak! Voor alle Twentenaren, ik weet zeker dat ze dat bij RunX Twente graag met je doorlopen!

En mochten er vragen zijn specifiek over de aanschaf van mijn Forerunner 645 hoor ik het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: