Jolijn’s road to 5km! pt.1

Je ziet het goed! Niet een berichtje van mij maar van Jolijn. Jolijn is inmiddels een vast trainings- en wedstrijdsmaatje geworden, maar Jolijn heeft ook haar eigen doel! Eentje waar ik na mijn marathon me ook op wil gaan richten en hoe leuk is het om dat alvast van dichtbij een beetje mee te krijgen. Dus de komende tijd zal zij middels een gastblog haar ervaringen delen op weg naar haar doel, wat dat doel is laat ik aan haar over om te vertellen ;).

Wie is Jolijn?

Hallo, mijn naam is Jolijn en ik ga trainen voor een snelle tijd op de 5km.
Ik zal eerst even kort iets over de, niet rennende, mijzelf vertellen: ik ben hemodialyse verpleegkundige in opleiding. Ik vind het leuk om hard te lopen (meeeen je), chips te eten, wijn te drinken, moet altijd plassen tijdens duurlopen, ben een kei in de meest mismatchende hardloop outfits dragen (oranje&roze is geen probleem), kan heel goed paadjes vinden en ik val heel vaak bijna, maar net niet helemaal ;). Dus…..dat.

Jolijn tijdens de Bommelasloop. Foto: Erwin Hondebrink

Where it all started

In november 2015 ben ik gestart met hardlopen en begin 2016 liep ik mijn eerste 5 kilometer wedstrijden. Vanaf dat moment ben ik gaan opbouwen naar langere afstanden. In oktober 2016 liep in mijn eerste halve marathon. Vooral de langere afstanden vind ik geweldig en liep dus met regelmaat 10+ km wedstrijden. Na meerdere halve marathons kwam de hele marathon van Enschede 2018 ter sprake. De 50e editie. Ik zei meteen volmondig “JA!” en ging in januari 2018 de uitdaging aan. En zo liep is dus in april 2018 mijn eerste hele marathon, prachtig vond ik het. Ik heb genoten, van de trainingen, verslikken in gelletjes, kilometers maken, zwijgzaam kilometers stampen met mijn trainingsmaatjes, janken op het marathon parcours en janken bij de finish. De dagen daarna had ik een onoverwinnelijk euforisch gevoel. En spierpijn…

Jolijn, opgevangen door haar moeder bij de finish. Foto: PSDfotografie

Na de marathon

Meerdere keren is tegen mij gezegd dat ik voor de kortere afstanden moest gaan. Ik ben immers heel snel gaan opbouwen naar lange afstanden waardoor ik relatief weinig tijd aan mijn basissnelheid had besteed. “Jaja, ‘t is goed met je snelheid”; riep ik dan en vrolijk liep ik weer twintig kilometer in een mooie duurloop.

En dan nu; het doel!

Tot een paar weken terug. Ik wilde iets anders. Ik merkte geen vooruitgang en bleef hangen in mijn tempo. Ik wilde een andere en nieuwe uitdaging.
Dus ik stapte naar degene die me altijd het –korte afstand- advies had gegeven voor een schema. “Jij moet leren pijn lijden, strijden, vechten en tot het gaatje gaan”. Dit waren misschien niet de letterlijke woorden maar het klinkt wel dramatisch. Daarom zet ik dit er zo neer ;). Het klopt overigens wel, ik blijf altijd in mijn comfortzone. Pijn lijden? Ja daág. Het hebben van pijn is een negatief signaal van het lichaam aldus mijn theorieboeken.
Toch begon het te kriebelen. Ik wil eigenlijk wel heel graag sneller worden, dus pijn lijden hoort daar blijkbaar bij. Kom maar door met dat schema. Ik wil wel eens weten wat afzien op de 5km is.

Jolijn in Berlijn!

Leren afzien

Een marathon lopen is absoluut afzien, dat heb ik zelf ervaren, maar dit schijnt anders te zijn dan kapot gaan op de 5km. Ook tijdens de marathon heb ik pijn gehad, denk ik, want eigenlijk ben ik dat alweer vergeten. De
spierpijn.. die kan ik mij nog wel herinneren. Ik vond de trap af na afloop toen toch echt erger dan die hele 42,2 km.

De ‘PR to beat’

Mijn Personal Record stamt uit 2016, de middeleeuwen; 24:14. Daarna heb ik nooit meer een 5km wedstrijd gelopen. Want pijn? Jolijn doet niet aan pijn… of deed… We gaan het zien! Vorige week kreeg ik een schema waar je U tegen zegt; zo eentje met een flinke omvang en een dosis tempo. “Je wilt toch afstanden lopen ofnie, Jolijn??” Een voordeel van 5 kilometer wedstrijden is dat je veeeel sneller herstelt dan van langere afstanden. Dus ik kan daarna weer snel hardlopen, jeeeeej!

Aankomende week start ik met dit schema en wil graag met jullie mijn ervaringen delen via de blog van Emma.

Liefs, Jolijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: