Asics Metaride testevent

Zaterdag 16 maart werd de mogelijkheid geboden om de nieuwe ASICS Metaride schoen te testen in de Flagshipstore in Amsterdam. Op dit moment was ook Leslie Pangemanan bezig met zijn ultraloop op deze gloednieuwe schoen in de winkel. Uiteindelijk liep hij 6:02:12 lang op deze schoen!

On the road to Amsterdam

Het zou voor mij een drukke dag worden! In de ochtend stond mijn training met trainer Dennis Licht op het programma en ’s middags zou ik doorreizen naar Amsterdam (want ik was toch al mooi halverwege!) voor het testen van de nieuwe Metaride schoen. Na ’s ochtends in de volle regen te hebben getraind was ik onwijs blij toen de lucht iets lichter begon te kleuren toen ik de auto instapte en tot mijn blijdschap bleef het ook droog!

Je denkt nu trouwens misschien, met de auto naar Amsterdam? Heb jij geld teveel? Maarrr.. ken je de P+R plekken al? Hier kun je voor €1,- per dag parkeren als je met het OV verder de stad in reist! Is dat niet even een toptip!

Meet the Metaride!

Na snel ergens wat te eten, liep ik door naar de Asics Flagshipstore aan de Stadhouderskade. De hele voorgevel van de winkel stond in het teken van de nieuwe schoen; de Metaride. Toen ik binnen kwam was Leslie al bezig met zijn #winthelongrun poging op deze nieuwe schoen. Robert Lathouwers (die de clinic zou geven) heette me welkom en liet me snel zien waar ik de testschoen op kon halen. Ik meldde me bij de balie voor de clinic en al gauw stond ik met een testpaar Metarides in mijn handen! Wat een gave schoen om zo te zien zeg!

Eenmaal aan werd het nog leuker, want waar ik ergens had verwacht dat de bolling wel in zou zakken als ik erop stond, voelde het toch echt als een soort schommelschoen! Na een paar minuten heen en weer wiebelen was het tijd voor de uitleg van Robert!

Foto: Asics

De technologie

Achter een schoen die er zo anders uitziet dan andere hardloopschoenen moet wel een verhaal zitten. En dit is bij de Metaride zeker zo. De schoen is namelijk ontwikkeld voor haklanders en dat is enorm slim. De overgrote meerderheid van de hardlopers is namelijk een haklander! De Metaride is erop ontworpen om de impact van de hiel op de grond bij het eerste contact te absorberen en daarna door middel van de GUIDESOLE™ technology de natuurlijke voetafwikkeling een boost te geven zodat de gebruiker het gevoel ervaart dat hij wordt voortgestuwd. De combinatie van al deze verschillende soorten technologie maakt dat de loper minder energie hoeft te gebruiken voor de beweging (die nu geleid wordt door de schoen) en er dus een langere tijd zonder vermoeidheidsgevoel op de schoen kan worden gelopen!

Maar niet alleen voor haklanders is de schoen geschikt legt Robert uit. Ook voor een middenvoetlander werkt de geleidende functie van de schoen goed. Het aangrijppunt bij een middenvoetlander zit namelijk precies op de bolling van de schoen, waardoor de loper direct de stuwende kracht naar voren ervaart. Ik ben heel benieuwd hoe dit voor mij (middenvoetlander) zal voelen, genoeg gekletst; het is tijd voor een rondje!

Foto: Asics

Let’s put it to the test!

Met de groep rennen we in een rustig tempo de winkel uit richting het Vondelpark. Wat mij direct opvalt is dat ik tijdens het rennen niet meer het gevoel krijg dat de schoen bol is aan de onderkant. Het loopt direct prettig eigenlijk. Ook qua demping voelt de schoen voor mij prima, en de exoskeletale hielkap geeft mij (lichte overproneerder) voldoende gevoel van steun.

Bij het ‘theater’ in het Vondelpark doen we kort wat loopscholing. Hier merk ik dat het toch wat onwennig voelt om dit op de Metaride goed uit te voeren. De transitie van gestrekte benenloop naar een aanzet voelt dan wel weer goed, hier merk je mooi het vooruitstuwende effect van de schoen.

Waar het effect van de schoen pas echt merkbaar wordt is tijdens de korte 2min intervallen die we doen! Haast moeiteloos val je van een wandeltempo in een versnelling die zeer soepel loopt. Als ik op mijn horloge kijk ben ik verrast door het tempo, dit ligt aardig hoger dan een reguliere interval maar ik heb niet het idee dat dit mij moeite heeft gekost, eens kijken hoe dit de andere negen keer gaat ;)! Ook deze verlopen soepel. Het laatste stuk rustig dribbelen voelt wel wat onwennig weer, deze schoen wil naar voren en snel ook. Dat voel je!

De Metaride in drie woorden? Comfortabel, efficient en stoer.

De clinicgroep onder leiding van Robert Lathouwers!

Oordeel

Ik ben gek op nieuwe technologieën en dit concept vind ik onwijs interessant! De schoen heeft een apart en stoer uiterlijk en het gevoel waarvoor de schoen ontworpen komt over. De theorie achter het ontwerp is volgens mij rotsvast en ik ben heel benieuwd naar ervaringen van mensen op de lange termijn met deze schoen (laat je het me weten?). De korte interval die wij erop gedaan hebben tijdens de clinic is denk ik niet representatief voor wat het doel is met deze schoen; langere tijd rennen zonder het vermoeidheidsgevoel. Ik kijk uit naar de ervaringen van anderen die deze schoen gebruiken tijdens duurlopen, voor nu kan ik alleen maar zeggen dat het een schoen is die heerlijk loopt, je een boost geeft in het vooruitgaan en de theorie erachter behoorlijk strak in elkaar steekt!

Of ik hem zelf zou kopen: Ja! Maar alleen als de schoen voor mij voor de langere afstanden geschikt is (zorg dat je altijd een analyse laat maken bij het aankopen van een schoen!). Daarnaast hangt er ook nog een redelijk prijskaartje aan de schoen, dus ik ben bang dat hij niet anytime soon in mijn bezit komt, maar deze ervaring blijft zeker hangen in mijn achterhoofd!

Statement

Er wordt, zeker recent, een hoop gezegd over de diverse soorten landingen bij hardlopers. Zo zou een voorvoetlanding of middenvoetlanding het ‘beste’ zijn en wordt een haklanding vaak geassocieerd met de ontwikkeling van blessures en dus een ‘slechte’ vorm van landing. Binnenkort komt er een verslag online van een infoavond bij ProKinesis in Enschede waar meer uitleg werd gegeven over de diverse looppatronen en de ontwikkeling van blessures. Mocht je dit interessant weten houd de blog dan in de gaten!

Asics maakt hier, naar mijn mening, met de introductie van de Metaride een duidelijk statement in de discussie welk type landing ‘goed’ of ‘slecht’ is: het maakt niet uit, als je maar met de juiste schoen en ondersteuning loopt. En ik denk dat de technologie in de Metaride, voor met name de de haklanders, er eentje is die voor veel hardlopers het verschil kan maken en het plezier in hardlopen te behouden.

Een gedachte over “Asics Metaride testevent

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: