Informatieavond ProKinesis

Vorige week maandag was ik aanwezig bij Pro-F, waar ProKinesis Podotherapie een informatieavond organiseerde over hardlopen en een aantal mythes besprak die hier omheen hangen. Interessant!

Een nieuwe fysio

Recent begon er in mijn kuit een soort stijfheid te ontstaan na het lopen, iets wat ik in mijn hele marathontraject nog niet heb meegemaakt! Als een geluk bij een ongeluk kwam ik via mijn geblesseerde vriend voor het eerst bij Pro-F waar ik snel bij Vera terecht kon. Na de tweede behandeling vertelde zij dat er een informatieavond gegeven zou worden over hardlopen door ProKinesis Podotherapie, die ook in het pand zitten. Ik was heel benieuwd en dus meldde ik me aan. Alle schoenen die je had mochten mee, dus reed ik maandagavond met mijn knapzak vol trainingsschoenen richting de locatie ;).

Maandagavond

Ik had voorafgaand aan de informatieavond nog een afspraak met Vera. Aan het einde vroeg zij Maikel Caarels, de eigenaar van ProKinesis, even erbij om mee te kijken naar mijn klacht. Na alle schoenen te hebben bekeken (ik train op drie paar) kwam hij met een mogelijke oorzaak; de ‘heeldrop’ bij de schoen voor mijn marathon was behoorlijk lager dan waar ik altijd op getraind heb. Iets dat niet zo zeker ‘slecht’ is, maar wel een kanshebber was voor de ontwikkeling van mijn klachten. “Maar over die heeldrop vertel ik straks nog iets!”. Of hij wat aan het verschil kon doen? Een kleine verhoging in de hak kon ik wel proberen, volgende week zou hij ze klaar hebben. Ik vond de avond nu al geslaagd!

Let’s begin!

Wanneer alle deelnemers binnen zijn en voorzien van koffie trapt Maikel de avond af. Kort vertelt hij iets over de geschiedenis van zijn praktijk ProKinesis, die dit jaar 10 jaar bestaan! Wat direct overkomt is de rust en kennis die hij uitstraalt. Ook vertelt hij over zijn doelen met ProKinesis: ”
Bij ProKinesis mag je verwachten dat je met een eerlijk advies, dat jouw gezondheid dient, de deur uit gaat. Wij helpen je met een advies waar je op lange termijn iets aan hebt, actief aan de slag. Niet alleen een passieve therapie, want dat is een inlegzool.” Ook klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel, dit zie je onder meer terug in de 6 maanden (!) garantie die ProKinesis hanteert. En met goed resultaat want het kwaliteitsonderzoek (uit 2017) liet zien dat 90% van de behandelde mensen bij controle na 8 weken al minder klachten had.

Verder was hardloopzaak Non stop running uit Hengelo aanwezig met een serie schoenen om te testen na afloop om te zien wat een schoen met je loopstijl doet!

Wat voor landing ?

Maikel trapt de presentatie af met gelijk een van de meest bediscussieerde zaken in hardloopland; ‘Welk soort landing is het beste?!’ Het antwoord van Maikel: geen! Het is iets dat voor iedereen persoonlijk is. De trend om te switchen naar een voorvoetlanding vindt hij dan ook omstreden. Want de claim dat er minder blessurerisico kleeft aan een voorvoetlanding is onjuist. Je ervaart als loper ongeacht de landingsvorm impact, het enige verschil tussen de landingen is; waar? Bij de voorvoetlanding zijn dit andere blessures dan bij de overige landingsvormen. Zo zit de impact meer in de enkel en achillespees en minder in de knie. Bij de haklanders komen meer klachten voor in het scheenbeen en de knie. Hardloopmythe nummer 1: Lopen met een voorvoetlanding is minder blessuregevoelig: Niet waar! Sterker nog, mensen die ineens op een andere manier gaan lopen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een blessure als zij dit niet goed aanpakken.

Verschillende type landingen

Nog even over die haklanding…

Met een beetje speurwerk op internet vind je al snel een aantal beweringen over haklandingen die niet heel positief zijn:

  1. Op je hak landen zou remmend werken omdat je bij deze landingsvorm te ver voor je lichaamszwaartepunt contact maakt met de grond, hierdoor vertraag je de beweging.
  2. Bij haklanding gaat er een schok vanaf je hak door je knieƫn en heupen en je hele lichaam, van wel twee keer je lichaamsgewicht. Uit onderzoek zou daarom blijken dat de haklanding meer blessures oplevert
  3. Een mid/voorvoet landing zou natuurlijker zijn. Als je op blote voeten zou lopen zou je niet op je hak landen, dat zou een te grote klap geven.

Zoals hierboven al beschreven komt die impact hoe dan ook ergens terecht wanneer je de grond raakt, het is alleen goed om te weten waar zodat je hier je schoeisel op kunt afstemmen. Wat betreft het remmen, dit zie je vaak bij beginners, een wat meer ervaren/begeleidde haklander landt vaak wel met zijn lichaamsgewicht boven de landingsvoet.

Nu vraag je misschien af, maar hoeveel mensen zijn dan zogeheten ‘haklanders’? Onderzoek tijdens de marathon van Sapporo liet zien dat 93,67% van de deelnemers haklanders waren. Een flinke groep dus! ASICS heeft hier slim op ingespeeld, want zij hebben een schoen ontwikkeld speciaal voor haklanders; de metaride. In mijn vorige blog lees je meer over deze bijzondere schoen! Ook wanneer er werd gekeken naar de snelste lopers bleek dat deze groep voor ongeveer 70% bestond uit haklanders! Dat je als haklander per definitie een langzame loper bent klopt dus niet!

Meer leren

Vervolgens gingen we het even hebben over de opbouw van zo’n schoen. Waar moet je op letten als consument naast dus het overduidelijke afstemmen op jouw landingsstijl? Een die ik heel interessant vond was de exoskeletale contrafort (of de hielkap ;)) van de schoen! Ik merk zelf namelijk vrij vaak dat ik blaren of schuurplekken krijg op mijn hiel, maar niet bij iedere schoen. Een snelle blik op mijn schoenen liet al gauw zien dat mijn favoriete paar hardloopschoenen de hielsteun aan de buitenkant van de schoen heeft zitten van een soort hard plastic. Dit in tegenstelling tot het materiaal wat vaak in de hak zit van schoenen die de hielkap in de hiel van de schoen hebben verweven. Mocht je ook vaak wondjes hebben aan je hiel is een exoskeletale hielkap misschien het overwegen waard (met een beetje onderzoek zie je dat dit wel vaak de wat prijzigere schoenen zijn)!

Je kunt prima een paar schoenen kopen via marktplaats, toch?

Hierna vertelt Maikel meer over de zool van de schoen. Deze bestaat vaak uit Ethylvinylacetaat, een materiaal dat rubberachtig is; zacht en flexibel. Zo komen schoenen onder andere aan de demping in de zool. Naast de demping heeft het materiaal heeft ook een ‘geheugen’. Na ongeveer 200km staan jouw voeten in de zolen, de schoen vormt zich als het ware naar jouw voeten en gewichtsverdeling. Dit zie je echter alleen niet van de schoen af. Dat je dus zomaar schoenen van marktplaats kunt halen is dus; niet waar! Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat de schoenen er nog goed uitzien maar dat ze al wel zijn gevormd naar de voeten van de vorige eigenaar.

Rap tempo

Maikel vertelt enthousiast zijn verhaal, aan alles merk je de passie die hij voor zijn vak heeft. De ene na de andere mythe passeert de revue. Zachte ondergrond minder blessures? Niet helemaal waar, wel geeft deze ondergrond een heel andere impact, daarom is het aan te raden om op verschillende ondergronden te trainen en op die manier gewend te raken aan de verschillende vormen van impact.

Heel drop

Vervolgens gaan we verder met de heel drop, hier keek ik naar uit! Iedere schoen heeft een heel drop, alleen de hoogte hiervan verschilt. De heel drop is het verschil in hoogte tussen de hak en de voorvoet. Een tijd terug kon je nog veel lezen over schoenfabrikanten die meer gingen richten op een lagere drop, dit zou dichter bij het natuurlijke looppatroon van de mens liggen en dus werd het gekoppeld aan minder blessures. Onderzoek hiernaar wijst nog geen verband aan tussen de heel drop en de vermindering van blessures. Wat wel opviel tijdens het onderzoek is dat de plotselinge transitie van een reguliere naar een lagere drop, net als bij de transitie in landingen, juist wel weer voor een stijging in blessures zorgde!

Voorbeeld van een afbeelding die je vaak tegenkomt online

Een ander onderzoek laat juist weer zien dat mensen die trainen op verschillende schoenen met verschillende heeldrops zelfs minder blessures ontwikkelen dan mensen die maar op Ć©Ć©n type schoen lopen… Wat zeker een indicatie kan zijn is een geschiedenis aan blessures. Zo zie je vaak dat mensen met een achillespees blessure meer baat hebben bij een reguliere heel drop dan bij een vlakkere schoen.

Zo zit er ook nog een verschil tussen man en vrouw, mannen hebben vaak een relatief lagere heeldrop dan vrouwen legt Maikel uit. Een van de weinige fabrikanten die hier rekening mee houdt in de ontwikkeling van de schoenen is ASICS. Zij houden voor de vrouwen een hogere drop aan, wat verklaart waarom dat mijn Kayano’s voor mij het beste lopen ;). Interessant om zo weer meer te leren!

Kun je zomaar de opvolger van je favoriete paar schoenen kopen?

Niet aan te raden. Fabrikanten blijven namelijk ook innoveren met hun materialen, zo zou een opvolger ineens heel anders opgebouwd kunnen zijn dan jouw vertrouwde schoen. Om die reden blijft het belangrijk om jouw nieuwe schoen goed af te stemmen op jouw eisen als loper.

Waar let je op bij schoenen kopen?

Daarom is het ook belangrijk om je schoenen te kopen in een zaak waar ze met je meekijken en niet online. Houd bij het kijken naar nieuwe schoenen dan ook de volgende zaken in gedachten:

  1. Welk doel heb je met de schoenen? Zijn ze voor een snelle 5km of misschien voor een marathon?
  2. Heb je een geschiedenis met blessures?
  3. Wat voor type landing heb je?
  4. Wat voor pasvorm heeft de schoen?
  5. Comfort, een schoen moet gelijk goed aanvoelen, ze lopen niet uit zoals normale schoenen dat wel eens hebben.

Blessurepreventie

Verder had Maikel nog enkele tips op het gebied van blessurepreventie. Zo zijn overload, een te hoog BMI, een historie van blessures en een leeftijd boven de 30 factoren die een hogere kans geven op een blessure. Hoe herken je zo’n beginnende blessure? Volgens Maikel zijn de volgende symptomen een aanleiding om een stapje terug te doen:

  • Pijn / zwelling / stijfheid na training
  • Jezelf slap voelen
  • Moe zijn
  • Minder zin in je trainingen

Vooral bij peesklachten is het belangrijk om voldoende rust te pakken, na 72 uur zit je collageen aanmaak op zijn piek en kunnen de pezen zich optimaal herstellen. Zijn tips? Train indien mogelijk op meerdere paren schoenen om tolerantie op te bouwen, maak gebruik van verschillende ondergronden en trainingen, speel met je intensiteit en werk aan krachttraining en stabiliteit. Knappe hardloper als je dan nog geblesseerd raakt šŸ˜‰

Bij deze wil ik Maikel nog bedanken voor de interessante en leerzame avond!


4 gedachten over “Informatieavond ProKinesis

Voeg uw reactie toe

  1. Je zou eens een clinic Natuurlijk hardlopen/Barefoot hardlopen moeten doen, ben benieuwd of je er dan nog steeds van overtuigd bent, dat een schoen met grote demping en een hoge drop de oplossing is. Die je ook nog eens iedere 600-800km mag vervangen.

    Like

    1. Allereerst; bedankt voor je reactie! Deze informatie is puur wat er vanuit de wetenschap onderzocht is aan de verschillende manieren van lopen. Je ziet sowieso ongelooflijk veel verschillende opvattingen. Ikzelf ben er niet van overtuigd dat er maar Ć©Ć©n vorm de beste is, maar dat dit per loper kan verschillen. Vond het vooral heel interessant er met zo’n informatieavond eens doorheen gepraat te worden šŸ™‚

      Like

    2. Emma, allereerst super dat je hierover een blog hebt geschreven. Ik was behoorlijk verrast toen ik het vanmiddag tegen kwam.

      Op deze stelling wil ik wel reageren. Zowel de schoen- als barefoot industrie hebben grote belangen bij de verkoop van hun schoeisel of het verkopen van een clinic of cursus. Helaas bleek de grootste promotor van barefoot running (dr. Lieberman, Harvard University) ook vooringenomen te zijn toen hij in het toonaangevende tijdschrift Nature publiceerde over barefoot running. En juist door dat artikel kwam deze hele discussie op gang. in de VS zie je dat de barefoot hype al over is en er wordt terug gegrepen op maximale schoenen. O.a. ASICS doet nu in die ontwikkeling mee.

      Recent zagen wij iemand die vanuit het niets een transitie had gemaakt naar een voorvoetlanding. Op advies van haar trainer want dat zou responsiever lopen. Helaas voelde ik tijdens het onderzoek wat botaanwas en uit een rƶntgenfoto bleek dat het tweede middenvoetsbeentje dwars door midden was (https://prokinesis.nl/hardgelopen-op-je-voorvoet-een-breuk-in-het-middenvoetsbeentje). Daarnaast recent twee mensen met flinke achillespeesklachten, mede veroorzaakt door het hogere enkelmoment.

      Uiteraard zie je in het voorgaande een extreem voorbeeld. Kun je vooraf weten of je geschikt bent? Zeker niet. Wat belangrijk is, is dat je nadenkt over het doel waarmee je een transitie inzet. Zet je die transitie in neem dan gerust 3 maanden de tijd en bouw het gebruik van schoenen langzaam af met een schoen met steeds lagere drop.

      Bedenk je vooraf het volgende:
      1. Van het lopen op schoeisel is nooit aangetoond dat dit spierzwakte veroorzaakt (en ja, er is onderzoek naar gedaan)
      2, Van het lopen op blote voeten is nooit aangetoond dat dit leidt tot een betere prestatie of het ontwikkelen van een verbeterde stand van de voeten
      3. Je hersenen hebben een filter voor comfort: voelt met of zonder schoenen lopen niet comfortabel, doe het dan niet…

      Het is jammer dat beide kampen hun kersen eruit pikken šŸ˜‰ Dit is de wetenschap op dit moment en daar moeten we het mee doen.

      Like

      1. Hoi Maikel, leuk om te horen dat je het hebt gelezen en ook hier de moeite weer neemt om te reageren! šŸ˜Š Ik hoop dat ik niet te kort door de bocht ben gegaan in mijn verhaal! Nogmaals bedankt voor de informatieve avond!

        Like

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑