Jolijn’s road to 5km! pt.2

Hallo, ik leef nog! Week 1 van mijn schema zit er op. Deze week maakte ik een omvang van 68 kilometer. JEEEETJE! De laatste keer dat ik zo’n omvang had was begin september 2018.

Mijn week startte op maandag, naja, eigenlijk op zondag. Ik heb nieuwe schoenen gekocht bij RunEnschede en liep een rustig rondje van 10 kilometer op mijn nieuwe stappers. Met zo’n snel Eliud Kipchoge puntje bij de hak, dat moet wel effect hebben tijdens mijn trainingen ;)!

Maandag

Deze dag liep ik, wederom, een rustig rondje van 10 kilometer. Hierbij lette ik op mijn tempo en hartslag want de dag erna stond een pittigere training op het programma. Als ik dit rondje als een idioot zou lopen dan moest ik lang herstellen. En herstellen…. dat kost tijd.. En geld? Nee hoor, ik ben geen professional ;).

Dinsdag

De training waarvan je wist dat hij komen zou; 6 x 1000. ZES KEER ÉÉN KILOMETER. Het leek me wel ver! Ik liep eerst 3,5 kilometer warm en had voor mezelf besloten om elke kilometer op dezelfde snelheid te lopen. Waarom? Pff, geen idee. Ik denk dat mijn gedachte hierbij was: “Als ik ze
allemaal even snel loop ga ik in ieder geval de eerste niet te hard. Want daar ben ik goed in”. Ik moet zeggen dat mijn missie geslaagd is. De ene ‘langzame’ kilometer bevatte een dosis tegenwind en een bultje (smoesjes, zijn dit). Ik liep ze gemiddeld in 4’44 min/km. Schouderklopje! Maar ik had het wel even zwaar, maar vond dat ik me niet moest aanstellen.

Woensdag

Chips eten! Nee, een rust dag. Ik moest werken. De andere dagen overigens ook maar was ik op tijd vrij.

Donderdag

4 x 800. Gecombineerd met een duurloop van 10 kilometer. Ik startte de eerste 800 meter wat huiverig maar voelde dat ik een lekker ritme had en de overige 800’tjes vlogen voorbij. 800 Is minder ver dan 1000 dus dit voelde wel prettig. Slaat echt nergens op, maar voor mij wel.
Als je zegt: ‘De supermarkt ligt hier maar 800 meter vandaan’ dan denk je; “O, dat is een kippen eindje!”. Maar als je zegt: “De supermarkt is hier 1 kilometer verder op”. Ja, dan pak je toch echt de auto, anders word je moe.. Overigens doe ik heel veel op de fiets, maar dat ter zijde. Het is maar een voorbeeld.

Vrijdag

Van alles en nog wat. In ieder geval niet hardgelopen. 😉

Zaterdag

Het Saucony running team van Enschede Marathon organiseerde een social run van 17km. Het plan zou zijn om 5’40min/km te lopen. Op mijn schema stond 15 kilometer in 90 minuten. Dat was nog wel even een dingetje. Ik stuurde de organisator van de 17km route een berichtje of het tempo echt
zo hoog lag. Het antwoord was: ‘Ja’. Oei… Ik wilde mee, dus aanpassen of niet mee lopen. Ik besloot het te proberen!

Het was heerlijk weer dus ik stond in volle ornaat klaar in korte broek en T-shirt. Bleek ik de enige te zijn. Echter kreeg ik aan het einde een compliment voor mijn kleding keuze. Anderen hadden het toch wel warm gehad. Onderweg was het heel gezellig en heb veel gepraat met iedereen. Conclusie; het tempo was goed.

Zondag

Op het menu stond een duurloop van 17 kilometer (ja nu wel 17!) in 2-3-2-3-2-3-2 kilometer. Elke 3 kilometer op tempo. Deze vloog voorbij. Heerlijk gelopen. De tempo’s gingen in rond de 5’15 en kon mensen nog lastig vallen met mijn blije “GOEDEMORGEN!”. Aan het eind werd ik getrakteerd met een nieuwe (nog noooit behaalde) Vo2max en stuurde een berichtje naar mijn trainer of er echt geen motortje in de schoenen zat. Die met dat hielpuntje. Jolijn Kipchoge.

Wat heb ik deze week geleerd?

  • Mijn Vo2 max is gestegen van 51 naar 54! In één week!! Volgens mijn horloge zou ik de 5km in 19 minuten kunnen lopen. Dat ga ik overigens niet eens proberen.
  • Dat ik de 10% opbouw regel aan mijn laars heb gelapt. Vorige week liep ik 30km en ben eigenlijk een omvang 40km gewend. Niet heel slim dus. Maar mijn lichaam voelde goed; mijn rusthartslag is wat gedaald en voel nergens pijntjes. Echter raad ik anderen niet aan om je omvang te verdubbelen. Maar ik voelde me zo rete goed dat ik gewoon mijn schema heb gevolgd. Echter is dit pas week één en alles kan nog gebeuren

31 maart is mijn eerste 5 kilometer wedstrijd sinds jaren! Aan de hand van de gelopen tijd worden mijn daadwerkelijke tempo’s vastgesteld. Deze week liep ik ze naar eigen inzicht. Dus als ik 31 maart heeeeeel langzaam loop hoef ik niet hard te trainen! HAHA, sneller worden is je doel. RENNEN DAN!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: