Marathondagboek pt.1

Vorige week vroeg ik op Instagram middels een poll wie het leuk zouden vinden om meer over mijn trainingen richting de Frankfurt Marathon te lezen. Dit keer train ik namelijk veel gerichter want.. ik wil heel graag onder die 4 uurs grens duiken! Uitslag van de poll: een overtuigende “ja lijkt me tof!”. So, here we go!

Mijn trainingen

Ik train sinds December 2018 met Dennis Licht. Hij is degene die maandelijks zijn hoofd breekt over welke trainingen ik moet afronden. Iedere maand krijg ik van hem een overzicht gestuurd met trainingen. Dit is een combinatie van kracht, snelheid en duur. Wat mij betreft een ideale combinatie waardoor trainingen nooit saai zijn! In een volgende blog zal ik iets meer uitleggen over zijn trainingsmethode en hoe hij samen met zijn atleten naar hun persoonlijke doel werkt! Vragen hierover? Stel ze alvast onderaan de blog! Dan zorg ik dat we deze meenemen in de blog.

Maandag

Maandag was al wel een vrij warme dag, dus besloot ik vrij laat op de avond met revalidatieklant Coen (beter bekend als mijn vriend) mijn training te doen. Coen op de racefiets lekker lostrappen en ik de benen aan het werk zetten.

Ik begon de training met 30 minuten progressief lopen. Dit houdt in dat ik van een lage hartslag langzaamaan naar een wat sneller tempo toe werk. Het echte werken kwam hierna pas: 6x300m op 15km tempo met pauzes van slechts 1 (!!!) minuut.

Wát een pittige training, maar toch ook eentje waar ik het meest van geniet. Langzaam opwarmen en dan knallen! Gelukkig mocht ik de training afsluiten met een cooling down van 15 minuten.

Langs de Universiteit rennen

Dinsdag

Doel was om de training ’s ochtends vroeg af te ronden, maar omdat de temperatuur toen al was opgelopen tot 28 graden leek het me niet handig om dit nu nog te doen, zo lekker in het ochtendzonnetje. Achteraf gezien had het vrij weinig uitgemaakt want nu bleef ik na het werk wanhopig de weerkaarten refreshen om te zien of de temperatuur als onder de 30 graden was gedaald. Om 22.30 was het eindelijk zover: en uiteindelijk mocht ik alsnog met 28 graden mijn rondje gaan maken… Wat wel leuk was is dat Coen weer meeging op de fiets! Aangezien dit een 60 minuten lage hartslag loop was, was het zeker fijn dat hij ernaast fietste en lekker tegen mij aan kon kletsen, maakt het een stuk gezelliger!

Door de temperatuur was het wel onwijs lastig om de hartslag in de juiste zone te houden. Voor mij houdt Zone 1 in een hartslag die niet boven de 145 slagen uitkomt. Uiteindelijk kwam ik uit op een gemiddelde hartslag van 151, opzich vrij netjes voor die temperatuur!

Woensdag en donderdag

Voor de mensen die niet in Nederland waren afgelopen week. Het was HEET. Omdat ik ook een klein pijntje voelde in mijn lies tijdens de laatste loop, leek het me verstandig om op deze hete dagen het lopen even te laten gaan. In plaats daarvan kochten we een zwembadje!

Afkoelen!

Vrijdag krachtdag

Vrijdag is eigenlijk mijn vaste kracht en core dag. Voor wie nog nooit gehoord heeft van je core: dit zijn je rompspieren. Niet alleen de buikspieren, maar ook de rug en zelfs een deel van de kleine heupspieren zijn hierin belangrijk. Dankzij Dennis en mijn fysio weet ik dat mijn rechterheup minder sterk is dan mijn linkerheup. De liesklacht eerder deze week zat ook aan die kant. Voor mij een teken om hier weer even wat meer aandacht aan te besteden. Dus pikte ik de relevante oefeningen uit mijn krachtschema van Dennis erbij en vulde dit aan met wat extra oefeningen van de fysio. Hopen dat het zijn vruchten afwerpt!

Zaterdag

Alternatieve training! Mijn collega kon wat hulp gebruiken bij het verhuizen en dus stonden we om 8.30 bij de oude woning klaar voor het til en sjouw werk. Trap op en trap af met zware en onhandige objecten pakt toch altijd weer wat spiertjes mee die je anders niet traint. Vandaar misschien de lichte spierpijn in de onder- en bovenarmen op zondag ;).

Zondag

Vandaag zou het éindelijk weer eens onder de 30 graden blijven! Tijd om de 110 minuten durende duurloop te doen! Wel een beetje vergist in hoe warm het zonnetje nog kon zijn, daarom na 5km toch de route aangepast dat ik iets meer bomen mee zou pakken. Desondanks vond ik het na 7km mooi geweest met dat shirt en werd ik spontaan #teamblotebuik. Kennelijk een onbekend fenomeen in Twente want het leek wel alsof Nederland de WK finale had gewonnen: knetterveel getoeter. Maargoed, ik was blij, want; minder kleren = meer beter.

Samenvatting

  • Trainingen: drie hardlopen, één kracht
  • Trainingsduur: 260 minuten
  • Kilometers: 31.2
  • Totale kilometers in 2019: 762 km
  • Blaren: 0,5 (een beginnende)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: