Meet the trainer: Dennis Licht pt.1

De meesten van jullie weten vast al wel dat ik met een trainer train, voor wie het niet wisten bij deze; sinds december 2018 train ik samen met Dennis Licht. In deze tijd heb ik niet alleen ontzettend veel bijgeleerd, maar ben ik ook geinspireerd geraakt door Dennis in hoe hij zijn eigen bedrijf heeft gebouwd rondom zijn visie: mensen op een gezonde manier in beweging krijgen en te laten genieten! Enkele weken terug vroeg ik op Instagram welke vragen mensen Dennis graag zouden willen stellen.

Hier kwamen zoveel leuke reacties op dat ik heb besloten er twee losse verhalen van te maken, waarvan dit het eerste deel is! Dit eerste interview eerst een korte introductie: Wie is Dennis Licht?

Wie is Dennis Licht?

Dennis Licht (35 jaren jong) is een voormalig Nederlands topatleet. Hij veroverde in zijn carrière als topsporter welgeteld dertien keer het Nederlandse goud op diverse onderdelen. Daarnaast heeft hij ook aan de start gestaan van 20 internationale toernooien waaronder zowel EK als WK kampioenschappen!

Foto: Erik van Leeuwen

In 2016 liep hij zijn laatste wedstrijd als topatleet op de 5000m tijdens het EK in Amsterdam. Een mooie afsluiter van een nog mooiere topsportcarrière!

Nu is Dennis eigenaar van zijn eigen bedrijf Dennis Licht | Running, Coaching & Adviezen waarmee zijn grootste doel is mensen te motiveren en te inspireren om in beweging te komen en te blijven.

Wat vind je leuker? Trainer zijn of zelf topsport bedrijven?

“Op dit moment vind ik trainer zijn het leukste, omdat ik zelf geen ambities meer heb als topsporter. De kick van mezelf verbeteren door een PR te lopen haal ik niet meer, ik heb nu andere doelen. Mensen inspireren en motiveren is het mooiste aan het trainersvak. Ik vind het leuk als ik mensen kan helpen boven zichzelf uit te stijgen. Ik heb binnen zo’n traject ook meerdere rollen: ik ben trainer, adviseur en coach. Alle aspecten komen aan bod om iemand klaar te stomen voor zijn of haar prestatie. Wat ik ook heb gemerkt in het trainer zijn is dat positieve feedback krijgen van de mensen die ik train me net zoveel energie geeft als zelf presteren. “

Je bent/was een 5000m atleet, vind je baanatletiek nog steeds het leukst of ben je van gedachten veranderd?

“Haha, nee baanatletiek is nog steeds het leukste. Ik ben zelf van mening dat de 1500m het koningsnummer is van het lopen. Je maakt, in tegenstelling tot wat velen denken, veel kilometers in de week. Vaak wel iedere week een 20 tot soms wel 30km duurloop met weekgemiddelden van 140 á 150km. Een 1500 meter loper beschikt over een enorm uithoudingsvermogen, tempohardheid, snelheid en tactisch inzicht. Voor mij dus de 1500 meter het ultieme nummer! Mooie 1500m voorbeelden zijn de drie broers van de familie Ingebrigtsen uit Noorwegen, dat zijn gewoon mooie atleten.  Een ander mooi voorbeeld is de Australische Craig Mottram. Hij werd ook wel ‘de blanke met het hart van een Afrikaanse leeuw’ genoemd. Hij was in zijn beste jaren de enige die zich overeind wist te houden tussen al het Afrikaanse geweld. “

Zondag aanstaande ‘haas’ jij Andrea Deelstra tijdens de Marathon van Berlijn, vind je het spannend om dit te gaan doen?

“En of ik het spannend vind! De marathon is een bijzondere afstand, helemaal met een limiet als streeftijd. Je hebt één kans op die marathon, dan moet je er staan. De herstelperiode is langer na de marathon, dus je kunt niet zomaar een volgende maand nog een keer proberen de limiet te halen. Dus natuurlijk is het in die zin spannend maar het tempo zelf ken je, en ik weet van mezelf welk niveau er nodig is om het te kunnen. Maar naast de taak om een tempo vast te houden is het ook aan mij om een bepaalde rust mee te nemen in de wedstrijd voor Andrea. Mijn enige doel is fit aan de start verschijnen en in de wedstrijd Andrea de rust en vertrouwen geven. Zodat zij zich gewoon kan richten op de limiet of een top-8 klassering. In principe is mijn doel ook om gewoon finishen, maar minimaal wil ik 35km met Andrea meelopen. We gaan het zien zondag!”

Heb je een tip hoe met wedstrijdspanning om te gaan voor een wedstrijd?

“Teveel of te weinig wedstrijdspanning? Je hebt een deel wedstrijdspanning nodig om te presteren. Je moet weten dat je het hebt, maar je moet ermee om kunnen gaan. In die situatie moet je terugblikken op je voorbereiding, blij zijn dat je dat obstakel al hebt overwonnen. Zie die wedstrijdspanning als iets goeds, het is er gewoon, laat het er zijn. Als je weet dat je er last van hebt kan je misschien ervoor kiezen wat leuke dingen doen voor de wedstrijd die je afleiden. Onthoud; wedstrijdspanning is je beste vriend, de beste pijnstiller die er is. Kan geen paracetamol tegenop! Dus gebruik hem in je voordeel!”

Hoe bepaal je je aanpak als coach?

“Het allerbelangrijkst is weten wat iemand nodig heeft. Je coacht in het proces. Sommige lopers moet je remmen, anderen motiveren. Er is niet één aanpak, er bestaat dan ook niet een ‘Dennis Licht methode’. Het gaat er in essentie om dat je de simpele dingen goed doet en in de juiste volgorde. Mijn oude coach zei altijd: KISS. ‘Keep It Stupid Simple’.”

Je hebt inmiddels wat trailkilometers gemaakt, hoe vind je het?

“De trail in Oostenrijk was heel tof. Als ik het vergelijk met mijn trainingsomgeving, de Veluwe, is dat haast meer duurloop door het bos haha. In Oostenrijk tijdens het trailen hangt een heel andere sfeer dan tijdens wegwedstrijden; relaxter op een bepaalde manier. Trailen is wel mentaal anders. Je weet dat je gaat afzien, maar je bent ertoe bereid en zet door. Wat ik wel heb geleerd is dat ik nog moet werken aan mijn afdalingen! Die vond ik het lastigst!”

Binnenkort verschijnt pt. 2 van het interview met Dennis waar we verder praten over trainingen en hardlopen in het algemeen. Stay tuned!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: