Meer licht, meer beter!

Ik schreef er vorig jaar ook als eens over; goed verlicht je hardlooprondje maken. Toch zie ik, nu het weer eerder donker is, nog steeds heel veel mensen zonder fatsoenlijke verlichting en dat begrijp ik eigenlijk niet, dat moet beter en vooral veiliger kunnen! En daar ga ik aan proberen bij te dragen ;).

Ben je als hardloper dan verplicht om lichtjes te dragen?

Daar kunnen we heel kort over zijn. Nee, waar fietslampjes wel verplicht zijn (vandaar ook de bekeuring van 55 euro!) is het voor hardlopers niet verplicht om voor voldoende verlichting te zorgen. Toch is het verstandig om dit wél te doen! Hieronder enkele redenen waarom en tips wat je kunt doen om tóch veilig jouw rondje te kunnen lopen.

#1: Veiligheid

Het klinkt bijna vanzelfsprekend, maar met voldoende lichtjes en reflectie lopen is veel veiliger. Niet alleen voor jou als ‘kwetsbare verkeersdeelnemer’, maar ook voor ander verkeer. Onderzoek van de ANWB toont aan dat de kans op een ongeluk in het donker met 20% vermindert wanneer je voldoende verlicht op pad gaat!

#2: Zichtbaarheid

In de winter wordt het voor veel mensen lastig om nog in het licht hard te lopen of een andere buitensport uit te voeren. Regelmatig komt het voor dat ik hardlopers/fietsers/skeeleraars zonder verlichting buiten op straat tegen kom. Vaak denken mensen: als ik alles kan zien is het goed toch? Maar dat is niet geheel waar. Het kan mistig zijn, motregenen of hard waaien waardoor andere verkeersdeelnemers jou niet zo goed zien als jij dacht. Kortom; het is echt gevaarlijk om zonder verlichting te lopen.

Niemand wil verantwoordelijk zijn voor een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden door zoiets simpels als een extra lampje. Tegenwoordig zijn er genoeg producten die de veiligheid tijdens het lopen in het donker kunnen vergroten. Denk aan lichtreflecterende kleding, reflectiehesjes, LED-verlichting, reflectiemateriaal, (hoofd)lampjes, etc. Vaak nog in alle kleuren verkrijgbaar ook!

#3: Denk goed na over je route

Je zou kunnen denken dat dat rustige weggetje achteraf waar toch bijna geen hond komt een goed idee is, maar hoe zit het daar met de verlichting? Probeer tijdens het plannen van je rondje goed na te denken over jouw veiligheid. Kies geen hele drukke weg waar jij als loper wegvalt tegen het andere verkeer, maar laat die onverlichte donkere ‘achterafweggetjes’ ook maar even voor wat ze zijn. Een park waar alleen voetgangers mogen komen is bijvoorbeeld ideaal!

Kijk ook altijd voor je run nog even wat voor weer het wordt, gaat het regenen? Misschien is het dan verstandig om wat extras mee te nemen aan verlichting zodat mensen echt niet om je heen kunnen ;).

Feestelijk toch?!

#4: Alertheid

En wanneer je daar dan staat, klaar voor je run en als volwaardig lid van #teamkerstboom zorg dan wel dat je op de hoogte blijft van je omgeving. Draag geen dichte koptelefoon of oordopjes waardoor je geen omgevingsgeluid meer hoort. Denk niet “met zoveel licht kán het niet zijn dat ze me over het hoofd zien” maar wees altijd alert in het verkeer!

Bee-Sports

Afgelopen zaterdag mocht ik bij Bee-Sports langskomen op kantoor! Hier liep ik samen met Olivia door de collectie heen en vertelde zij over haar visie met Bee-Sports. Mooie, functionele en duurzame producten maken die bijdragen aan veilige verkeersdeelname. Ik werd helemaal enthousiast van alle toffe ontwikkelingen en producten die ze mij liet zien.

Voor degene die mij persoonlijk of via instagram kennen, jullie weten dat ik niet vies ben van deelname aan #teamkerstboom. Er zit wat mij betreft geen limiet aan het aantal lampjes dat ik draag en daarom vind ik het éxtra gaaf om te vertellen dat ik mij nu ambassadeur van Bee-Sports mag noemen! Met code: ‘emma-15%@bee-sports.nl’ krijg je 15% korting op jouw aankoop via https://www.bee-sports.nl/ . Dit is een zogeheten ‘affiliate code’ wat betekent dat ik ook een klein percentage van de opbrengst ontvang van jouw aankoop. Maar nog belangrijker, ik hoop dat ik hiermee kan bijdragen aan vele veilige (en mooi verlichte 😉 ) hardlooprondjes!

Maar een klein deel uit de gave collectie van Bee-sports

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: