ProKinesis hardloopanalyse pt. 1

Jullie weten inmiddels wel dat ik heel erg geïnteresseerd ben in hardlopen en de wetenschap die daarbij hoort. Toen een tijd geleden een oproep voorbij kwam om mee te doen aan een hardloopanalyse bij ProKinesis was dat dan ook een no-brainer. En dus mocht ik 1 november langskomen bij sportpodotherapeut Maikel Caarels voor deel één van het onderzoek.

In een serie blogs neem ik jullie mee door de analyse en bespreek ik met Maikel een aantal belangrijke zaken voor het hardlopen. In dit eerste deel; waarom deze analyse en welke zaken hebben allemaal invloed op het lopen?

ProKinesis Podotherapie

Misschien goed om mee te beginnen; wat is ProKinesis Podotherapie en wat is het doel met deze hardloopanalysedienst?

Het doel van Maikel en zijn team met de hardloopanalyse is om hardlopers een totaalpakket te bieden; onderzoek, verbetertraject en follow-up. Je wordt als loper compleet doorgelicht en daaruit volgen verbeterpunten. Ook in deze verbeterpunten staat ProKinesis de loper bij en na een aantal
weken wordt er weer gekeken naar de status. Dit pakket is geheel te tailoren aan de behoefte van lopers. In Enschede is dit voor mij een totaal nieuw concept en ik denk ook een hele waardevolle tool voor lopers die iets serieuzer willen worden in het lopen (of net als ik gewoon enorm geïnteresseerd zijn in hoe ons hele beweegapparaat werkt tijdens het lopen!). Het traject zal uiteindelijk rond de 275 euro gaan kosten.

Hemd van het lijf

Ja waarom dan een pakket en geen losse modules? Het mooie van dit pakket, vind ik, is dat je van begin tot einde ‘onder de pannen’ bent. Het is niet alleen probleemsignalering, maar ook de aanpak tot verbetering. Bij andere analyses is eigenlijk altijd weinig tijd, 20 á 30 minuten om een beeld te vormen van wie je voor je hebt, wat iemands geschiedenis is en waar een mogelijke blessurekans zich schuilhoudt. Hierin verschilt de aanpak van ProKinesis. Er wordt voor mijn eerste sessie ruim tijd uitgetrokken. Maikel vertelt dat we een, op wetenschap gebaseerde, vragenlijst gaan doorlopen (anamnese) met allerlei factoren die impact kunnen hebben op je hardloopprestaties.

ATHLETES CAN HAVE KNOWLEDGE AND DESIRE, BUT CONTINUE TO MISS OUT ON WHAT IS GOOD FOR THEM. WE CAN KNOW SOMETHING AND EVEN BELIEVE THAT CHANGING A BEHAVIOUR IS IMPORTANT AND YET STILL DO NOTHING.

HALSON AND LASTELLA (2017)

De vragen lopen enorm uiteen, van een overzicht schetsen van alle blessures/gebroken botten/fysieke mankementen uit het verleden (flinke lijst in mijn geval haha), tot aan of je werkstress ervaart en hoe je slaapt . Slaap is namelijk één van de belangrijke factoren in het herstel maar ook in de ‘performance’ van atleten blijkt uit de wetenschap (tips voor herstel na een training vind je trouwens hier). [bron: The running-physio]

Ook de hoeveelheid training wordt besproken. Het blijkt namelijk zo te zijn dat 60 á 70% van alle hardloopgerelateerde blessures (sommige artikelen noemen zelfs 80%!) een gevolg zijn van (over)training. Daarnaast zijn twee andere factoren die een verhoogde kans geven op een blessure en dus ook uitgevraagd worden:

  • Body Mass Index – specifiek een BMI van >25
  • Eerdere hardloopblessures

[bron: The running-physio]

Heeft een gebroken arm impact?

Bij het vragen naar eerdere blessures noem ik alles op wat ik ooit heb ervaren aan mijn knieën, enkels en heupen, ook een operatie aan mijn teen weet ik nog te noemen. “En hoe zit het met de bovenste extremiteiten?”, vraagt Maikel. Huh, wat heeft letsel in mijn bovenlichaam nou weer te maken met het lopen denk ik nog. Maikel snapt waar mijn gedachtes vandaan komen maar legt uit dat hoewel 80% van de blessures en trauma’s die impact hebben op het lopen inderdaad in de onderste extremiteiten zitten, er ook 20% verscholen zit in ons bovenlichaam. Letsel waardoor we bijvoorbeeld gaan compenseren in ons lopen en uiteindelijk het gaan merken tijdens het hardlopen. Interessant! Iets om je dus wel bewust van te zijn! Met name Osteopaten in België en Zwitserland houden zich bezig met dit soort onderwerpen. Helaas is er in Nederland nog niet zoveel aandacht voor bevindingen uit de osteopathie, maar wellicht verandert dit nog in de toekomst!

Ondergrond

Niet geheel nieuws, maar tijdens de analyse benadrukt Maikel het belang van het afwisselen van ondergrond bij het hardlopen nog maar eens. De verschillende ondergronden helpen je telkens verschillende spieren in je voeten en benen te trainen. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt, omdat het gewend alleen gewend raakt aan één type ondergrond, en er dus ook minder kans ontstaat op blessures. Weer een extra reden om wat vaker de trailpaadjes te pakken (of juist tóch eens dat asfalt te gaan verkennen ;))!

Let wel op; net als met andere wisselingen in hardlopen kan een grote verandering van ondergrond (ineens 4x in de week trailrunnen i.p.v. op de weg) ook leiden tot blessures. Bouw dus voorzichtig op, ruil eerst een van de trainingen in voor een andere ondergrond. [bron: Elitetrack]

Ooit al eens een stuk mul zand opgenomen in je training? Je kuiten zullen je dankbaar zijn! 😉

En nu?

Na deze uitgebreide vragenlijst is het tijd voor het fysieke onderzoek om het beeld bij de eerste sessie compleet te maken en te kijken waar mijn ‘zwaktepunten’ liggen om daarna een plan te maken om deze te verbeteren! Daarover meer in de volgende blog! 

Hebben jullie nu brandende vragen n.a.v. dit verhaal, stel ze gerust! Aan mij of hieronder in de comments! Ik weet zeker dat Maikel een antwoord heeft op je vraag 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: