Waarom jij dit jaar je goede (hardloop)voornemens gaat waarmaken!

Okee, we zijn inmiddels vijftien dagen bezig met 2020, laten we eens kijken naar die goede voornemens! Vaker sporten, gezonder eten en ’s ochtends op tijd eruit om een sportief rondje te gaan hardlopen voor je op het werk verschijnt. Onderzoek in 2019 liet zien dat slechts 1 op de 6 Nederlanders zich binnen twee maanden nog hield aan hun goede voornemens. Hoe zorg je dat die voornemens niet over een paar weken alweer in de prullenbak liggen? Hopelijk helpen mijn tips een handje!

#1 – Leg je hardloopspullen klaar

Of je nu voor je werk of na je werk je hebt voorgenomen om te gaan rennen, zorg dat je outfit klaar ligt! Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit een heus verschil maakt, want wanneer ik weet dat mijn kleding niet al op mij ligt te wachten lijkt die stap om te gaan lopen héeeel groot. Stiekem is het ook wel leuk om even de tijd te nemen om een leuke set uit te zoeken, in plaats van in de allergrootste haast maar wat items uit de kast te trekken ;)!

#2 – Zorg voor (voldoende) brandstof

Nog zo’n voorbereidings tip. Als je direct uit je werk voor het eten nog wilt lopen, zorg dan dat je ongeveer 1,5 uur á 1 uur van tevoren nog een snack neemt. Zelf pak ik hier graag een banaan voor of een mueslireep om te voorkomen dat ik me rond 17.00 uur een slappe vaatdoek voel en mezelf kan wijsmaken dat ik toch echt eerst energie moet hebben om te lopen. Want wanneer je billen eenmaal de eetstoelen of de bank raken, is het toch net iets moeilijker om daar weer vanaf te komen.

Ook wanneer je ’s ochtends loopt is het handig om alvast iets makkelijks voorhanden te hebben als je terugkomt. Een shake of een makkelijk ontbijtje voorbereiden (of laten klaarmaken door bijvoorbeeld een héle lieve vriend 😉 ) voorkomt dat je na je loopje de tijd verliest en je vergeet te ontbijten..

Bananen zijn je beste vriend

#3 – Sluit je aan bij een loopgroep of vereniging

Samen sporten is nou eenmaal leuker! Heb jij soms moeite om jezelf de deur uit te schoppen? Probeer dan eens aan te sluiten bij een loopgroep. Deze lopen vaak één of meerdere keren per week samen, zo blijf je gemotiveerd om de deur uit te gaan (want een klein beetje groepsdruk helpt altijd wel 😉 ). In Enschede zijn er verschillende loopgroepen om uit te kiezen, een beetje Google speurwerk levert haast in ieders omgeving wel eenzelfde initiatief op!

Helemaal nieuw in het hardlopen? Leuk, welkom! Juist als beginnende loper is het heel leuk om je aan te sluiten bij een groepje mensen die ook net beginnen. En januari is daar een perfecte maand voor, want dan schieten de clinics weer uit de grond! Alleen al in Enschede zijn er meerdere groepen die een clinic organiseren:

  1. RunX Twente organiseert een gratis hardloopcursus voor beginners vanaf 18 januari
  2. Rekreatie Sport Twente is 8 januari weer begonnen met een nieuwe clinic, wellicht kun je nog aanhaken!
  3. In April starten ook de Espelopers met een nieuwe clinic (dan heb je nog even de tijd!)
  4. In Hengelo is In2Sport op 13 Januari begonnen met een nieuwe clinic, wie weet is daar nog plaats!

#4 – Stel een doel

Of het nu een doel is om X kilo kwijt te zijn voor een bepaalde tijd of om een bepaalde afstand te willen lopen in een paar maanden, met een doel voor ogen is het makkelijker om ergens moeite voor te doen. Maar houdt het wel realistisch voor jezelf! 10Kg kwijtraken in een maand is niet gezond, en een 10km wedstrijd onder 45 min lopen met drie maanden training achter de rug ook niet. Luister anders eens een keer naar deze Looppraat podcast met Sameena van der Meijden. Zij is inmiddels een ultraloopster, maar ook zij begon met zichzelf doelen stellen van een paar honderd meter.

Uiteraard kan het onderdeel zijn van een groot doel wat je jezelf hebt gesteld, maar zie het dan als een project! Project “ik wil een marathon lopen”, knip je dan op in kleinere milestones, dan houdt je het ook leuk voor jezelf. Helemaal als je jezelf bij iedere milestone iets leuks beloofd!

#5 – Iedereen zijn eigen sportprestatie

Vergelijk jezelf vooral NIET met anderen! (Ja dat is moeilijk dat weet ik..) Mijn valkuil in het begin was dat ik direct met de beste mee wilde lopen. Harder en sneller gaan, dat was goed want de rest kon dat ook. Na drie pittige blessures heb ik mijn lesje (denk ik) geleerd en doe ik alles zoals het voor mij goed voelt en op mijn tempo. Natuurlijk mag daar best eens een pittige zweetsessie waarbij je je coach wilt vervloeken tussen zitten, maar laat je niet opfokken door anderen.

Hardlopers praten nog best vaak in PRen en andere prestaties en dat kan dan best lastig zijn, maar blijf trots zijn op jezelf en jouw prestaties! Daarnaast is het ook nog eens zo dat er verschillende genen zijn die bepalen hoe sportief je bent aangelegd. Conditie, spierkracht en persoonlijkheid zijn bijvoorbeeld erfelijk. Sommige mensen hebben een genenplaatje dat sporten makkelijker maakt. De een gaat heel hard trainen en komt niet verder dan 5 kilometer, terwijl de ander na twee keer al 10 kilometer rent. Iedereen heeft dus zijn eigen sportprestatie! Een van mijn favoriete quotes is dan ook:

You don’t have to run fast, you just have to go!

#6 – Plan vooruit

De meesten doen dit misschien al wel met hun eten, maar op zondag nadenken wat je de rest van de week gaat eten en wanneer je kunt trainen is de sleutel. Eventueel kan je ook kijken naar mealpreppen, zo wordt het iets makkelijker om na het werk direct iets te kunnen eten en houd je tijd over om daarna je training af te werken.

Maar ook je trainingen in een agenda zetten helpt! Desnoods stel je een reminder voor jezelf in. Zo wordt het iets tastbaarder en ook minder makkelijk om het hardlopen op te geven voor de nieuwste aflevering van “You” 😉 .

Leuke tekeningen maken bij je planning is altijd goed!

#7 – Gun het wat tijd

In Januari ineens alle “slechte gewoontes” uit je leefpatroon gooien en 100 nieuwe dingen introduceren is natuurlijk niet heel realistisch. Wees lief voor jezelf en snap dat goede voornemens tijd kosten. Leg er vooral niet teveel druk op en spreid ze eventueel mooi uit over een aantal maanden.

#8 – Wees niet te streng voor jezelf

Wij mensen hebben nog wel eens de neiging om heel perfectionistisch te zijn. Als het in de eerste weken of maand allemaal nog niet lekker lukt zoals wij willen geven we vaak op: “het heeft toch geen zin meer, want het lukt nu al niet meer”. Bedenk wel dat er nog elf maanden in 2020 zijn waar je jezelf kunt revancheren. Dus #doeslief en gun jezelf ook wat smokkeldagen.

Heb jij nog goede tips? Laat het weten!

Een gedachte over “Waarom jij dit jaar je goede (hardloop)voornemens gaat waarmaken!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: