Schuurplekken? Zo niet meer!

OK, niet het meest sexy onderwerp en misschien wel een beetje TMI (too much information) maar we gaan het hebben over schuurplekken. Want hoezeer wij wel houden van een zonnetje en wat aangenamere temperaturen, zo zijn er ook delen van ons (hardlopers)lichaam die wat minder gek zijn op het lekkere weer. Dijen, oksels, tepels, onder de borsten, liezen en voeten zijn plekken die gevoelig zijn voor schuurplekken. Niet heel fijn, maar hoe ontstaan schuurplekken en hoe voorkom je ze?

Een lesje over schuurplekken

De eerste vraag: hoe ontstaan schuurplekken? Deze ontstaan voornamelijk bij warmer weer en op plekken waar er weinig lucht bij de huid kan komen. Een natuurlijke reactie van het lichaam tijdens warm weer is dat het iets opzwelt en gaat zweten. Dit gebeurt zodat je lichaam de temperatuur goed kan blijven regelen. Een nadeel hiervan is dat doordat de huid continu langs elkaar heen wrijft er schuurwondjes kunnen ontstaan. Op zich al niet fijn, maar het zoute zweet maakt dat de wondjes binnen no-time ook echt beginnen te branden (au!) en dat loopt dus echt niet lekker!

Fabels over schuurplekken

Even voor de duidelijkheid, er zijn een hoop broodje aap verhalen over schuurplekken. Hieronder de twee die ik het meest heb gehoord en/of gezien:

  • “Schuurplekken komen door overgewicht”. NOPE, iedereen en z’n oma (dik, dun, groot of klein) kan schuurplekken krijgen. Denk dus vooral niet dat je moet afvallen om van die vervelende wondjes af te komen!
  • “Je krijgt schuurplekken als je niet gladgeschoren bent op de plekken waar ze voorkomen”. Ook een nee. Zoals ik al in de uitleg vertelde, schuurplekken ontstaan doordat de huid uitzet en langs elkaar wrijft. Scheren helpt hier niks bij (sterker nog ik zou zeggen dat het zweten + kleine scheerwondjes misschien zelfs hetzelfde nare gevoel kan geven)

Voorkomen is beter dan genezen

Ik heb over de afgelopen jaren diverse producten getest om te kijken of ik schuurplekken kon voorkomen en mijn ervaringen met die producten deel ik graag met jullie. Alle producten krijgen een score op effectiviteit, (draag)comfort, prijs en bijeffecten.

Vaseline

OK, we trappen af met ‘good old’ vaseline, het aloude petroleum jelly potje wat we op alles smeren. Van droge lippen tot aan kennelijk schuurplekken, maar hoe houdt het zich tijdens het lopen? Om eerlijk te zijn, best goed. Vlak voor een duurloop van 20km smeerde in mijn dijen in, en na 12km smeerde ik nog een dun laagje. Resultaat; geen schuurplekken. Wel waren er andere ongemakken. Zo voelde het tijdens het lopen alsof mijn huid niet kon ademen en werd de vaseline i.c.m. mijn zweet een soort glibberige emulsie die toch echt best vies voelde. Ook bleven er flinke vlekken achter in mijn favoriete sportbroekje die er met geen mogelijkheid meer uitkwamen…

Vaseline, verkrijgbaar voor ongeveer 2,50 euro bij de meeste drogisten

Score:
– effectiviteit: ★★★★
– (draag)comfort: ★★
– prijs: ★★★★★
– bijeffecten: ★★

Talkpoeder

Gezien transpiratievocht zorgt voor het schuren en het letterlijke “zout in de wond” kan een product dat vocht opneemt wellicht helpen. Talkpoeder dus. Na een goede laag Zwitsal talkpoeder (ruikt wel lekker) ging ik op pad, omdat talkpoeder niet heel makkelijk mee te nemen is, ging het aanbrengen van een tweede laag helaas niet. De eerste 9km leken goed te gaan, maar de temperatuur was inmiddels buiten ook 4 graden gestegen. Na 14km begonnen dan toch weer schuurplekken te ontstaan, au! Uiteindelijk 18km gedaan met mooie schuurplekken als resultaat. Misschien dat met een tweede laag smeren het beter werkt, al betwijfel ik dat. Tijdens een fotostop merkte ik overigens ook een ander nadeel van het talkpoeder.. je kon het best goed zien zitten. Wellicht dus geen aanrader voor tijdens een wedstrijd tijdens je finishfoto ;).

Talkpoeder (deze van Zwitsal), verkrijgbaar voor ongeveer 2,50 euro bij de meeste drogisten

Score:
– effectiviteit: ★
– (draag)comfort: ★★★
– prijs: ★★★★★
– bijeffecten: ★★★

Smoovall

Het eerste ‘nieuwe’ product uit het lijstje, Smoovall, een spray die precies ontwikkeld is voor hetgene wat we hier proberen te vermijden; schuurplekken. De spray is handig in het gebruik, want je sprayt het er zo op, dus geen vies gedoe met aanbrengen. Vlak voor het lopen aanbrengen en daarna ben je klaar om te gaan. Voor de zekerheid had ik het busje meegenomen in mijn trailrugzak. Het voelde goed met lopen, de benen glijden eerder langs elkaar dan dat ze schuren, dus dat is top! Na 15km voor het eerst de behoefte om opnieuw te sprayen. Wellicht niet nodig geweest, maar de 21km heeft de spray uiteindelijk prima overleefd!

Omdat de spray me eigenlijk heel goed beviel besloot ik hem ook “normaal” te gebruiken tijdens het dragen van een jurkje. En dat beviel ook echt super! Het enige wat mij opviel is dat met heel warm weer (en ook tijdens het hardlopen) je de vier uur draagtijd niet helemaal haalt. Maar met een dubbele toepassing (normaal en tijdens sporten) de prijs ruim waard. Het enige wat ik dan wel jammer vind is het gebruik van een spuitbusje, ik weet niet hoeveel gebruiken je daaruit haalt, maar het komt iets minder zuinig over dan andere producten. Leuk weetje: op de website van Smoovall kun je berekenen hoe lang jouw spray meegaat. Handig!

Smoovall spray, vekrijgbaar via de webshop voor 14,99 voor 100ml

Score:
– effectiviteit: ★★★★★
– (draag)comfort: ★★★★★
– prijs: ★★★
– bijeffecten: ★★★★

Bodyglide (for her)

Een soort deoroller, dat is het eerste waar de Bodyglide sticks mij aan doen denken. Ze bestaan sinds 1996 en hebben een groot aanbod aan verschillende soorten glides. Ik heb de Bodyglide for her gekocht en ben daar eigenlijk behoorlijk enthousiast over! Aanbrengen gaat, net als bij een deostick, heel gemakkelijk. Alleen de ruimte tussen de tenen is wat lastiger te doen. Tijdens mijn duurloop voelde ik het haast niet zitten, ook bij buitentemperaturen van 25 graden tijdens het hardlopen vielen mij geen ongemakken op. Daarnaast was een keer aanbrengen voldoende voor 2,5 uur schaafplekvrij lopen! Het enige wat ik erbij kan opmerken is dat de prijs wat hoger is dan de overige producten. Then again, het is een stick en tijdens mijn gebruik heb ik hem nog niet heel ver zien slinken, dus naar mijn mening een prima prijs/gebruiksduur product.

Bodyglide, verkrijgbaar bij de meeste sport speciaalzaken voor rond de 16,99 voorr 42g

Score:
– effectiviteit: ★★★★★
– (draag)comfort: ★★★★★
– prijs: ★★
– bijeffecten: ★★★★★

Compeed blarenstick

Waar de Bodyglide tekort kwam (bereiken van plekken tussen de tenen), is de compeed stick juist top. Deze is iets kleiner en compacter dus handiger voor moeilijk bereikbare plekken. Deze pak ik eigenlijk zelf altijd voor de voeten. Naast dat hij dus daar beter tot zijn recht komt, vind ik het ergens ook wel een hygienisch gevoel dat ik voor mijn voeten en andere lichaamsdelen andere producten gebruik. Zelf zou ik deze stick niet ergens anders gebruiken, al denk ik dat hij het daar ook prima zou redden mocht je een keer écht weinig ruimte hebben en maar één product willen meenemen. Anders is het wat zonde van het product, want hij is wel redelijk aan de prijs.

Compeed stick, verkrijgbaar bij de meeste drogisten voor ongeveer 6,50

Score:
– effectiviteit: ★★★★★
– (draag)comfort: ★★★★★
– prijs: ★★
– bijeffecten: ★★★★★

Aptonia anti-friction stick

Omdat ik zelf geloof dat goede producten niet altijd duur hoeven zijn leek dit product van Decathlon mij een interessante! Hij lijkt qua gebruik heel erg op dat van de Bodyglide met dezelfde aanbrengvoordelen. Ik heb zelf het idee dat hier iets minder product inzit en het ook iets sneller slijt dan de Bodyglide, maar echt meetbaar kan ik dat niet maken. Tijdens het lopen ervaarde ik ook ongeveer dezelfde voordelen, al moet ik wel zeggen dat hier na 17km wel een herhaalsessie plaatsvond van het smeren. Ergens voelde het alsof ik het er sneller afsleet dan bij de Bodyglide, daarnaast voelde ik het product ook iets meer op de huid liggen. Maar met deze prijs is het het extra smeren meer dan waard.

Aptonia stick, verkrijgbaar bij Decathlon voor 4,99

Score:
– effectiviteit: ★★★★
– (draag)comfort: ★★★★
– prijs: ★★★★★
– bijeffecten: ★★★★★

En als het dan toch schuurt..

Hopelijk hebben jullie iets aan bovenstaande ervaringen, zelf gebruik ik grappig genoeg nu nog een mix van de producten. Compeed voornamelijk aan mijn voeten, de Aptonia zit vaak in mijn trailrugzak, de Smoovall tijdens dagelijks gebruik en de Bodyglide voor alle duurtrainingen tijdens warm weer. Maar moest ik kiezen zou ik denk ik toch voor de Bodyglide gaan. Naar mijn mening komt die voor mijn gebruiken het beste uit de bus.

Mocht het nu toch zo zijn dat je tóch last krijgt van schuurplekken, controleer dan even je broekjes op vervelende naden (kunnen ook irritatie geven), gun jezelf wat rust en pro tip: smeren met Sudocrem! Succes!

2 gedachten over “Schuurplekken? Zo niet meer!

Voeg uw reactie toe

  1. Wat zijn precies je criteria voor de rubriek bijeffecten? Positief en negatief door elkaar? Ik vind je verhaal duidelijk en vlot geschreven, maar op de bijeffecten bleef ik hangen.

    Like

    1. Hoi Sonja. Ah ja had ik iets duidelijker in mogen zijn! Bijeffecten bij mij zijn vlekken/restjes/geur bijvoorbeeld. Dus bij veel sterren zijn die minder aanwezig, bij minder sterren ben ik niet heel tevreden en geeft het aan dat er m.i. nadelen aan het product zitten. Helpt dit? 😊 Groetjes, Emma

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: