Duursportlab – ehh een wat?

Of het nu verstandig opbouwen van fysieke activiteit (na bijvoorbeeld een blessure) is, het vergroten van je trainingsomvang of juist het verbeteren van je performance is, een goed beeld van je basis kan je enorm helpen om het beste uit jouw trainingen te halen. Bij Pro-F en ProKinesis hebben ze de handen ineengeslagen om vanuit een multidisciplinaire aanpak sporters te kunnen analyseren en adviseren hoe zij het beste verder kunnen trainen in een heus duursportlab. Hoe zoiets in zijn werk gaat en wat je er nu precies mee kunt? Ik neem je mee in mijn analyse! Voor het leesgemak is hij opgeknipt in drie delen. Te beginnen met: “wat is een duursportlab?”

Multidisciplinaire kijk.

Ik ben best veel bezig met sportdata en daar trends/afwijkingen in ontdekken. Daarom vind ik de filosofie van het duursportlab ook zo interessant. In een anderhalf uur* durende analyse, die per sport kan verschillen qua inhoud, word je doorgelicht en krijg je een advies mee hoe je het beste verder kunt trainen. De kracht zit hem in het multidisciplinaire team van (sport)fysiotherapeut, (sport)podotherapeut en bewegingswetenschapper. Vanuit de verschillende invalshoeken wordt gekeken naar kracht, mobiliteit, flexibiliteit, maar ook bijvoorbeeld een analyse van het looppatroon. Zo vormt er een heel compleet beeld van jou als sporter, ondersteund door data.

Waarom een analyse bij een duursportlab?

Voor mij als loper vind ik het interessant om te weten hoe mijn looppatroon is en of ik daarin kan verbeteren, waar mijn omslagpunt ligt (voor optimaliseren van mijn trainingen) maar ook waar mijn ‘zwakke punten’ liggen, zodat ik die gericht kan trainen. Uniek aan het duursportlab is dus die analyse vanuit de verschillende ‘experts’. In plaats van dat één iemand een test afneemt, worden er meerdere testen gedaan en wordt ook direct met elkaar geanalyseerd hoe bepaalde resultaten zich tot elkaar verhouden. Met de resultaten van jouw testen en het advies ben je dus in staat om gerichter te werken aan wat jij belangrijk vindt. Of dat nu gaat om betere resultaten behalen, je training verder uitbouwen zonder het risico op blessures te vergroten of juist verantwoord beginnen.

Hoe werkt het?

Alles vindt plaats op één locatie, dat is fijn! Afhankelijk van je sport wordt beoordeeld welke testen voor jou relevant zijn. De diverse (wetenschappelijk onderbouwde) testen worden vervolgens uitgevoerd door de juiste ‘expert’. Na afloop van de testen krijg je direct een terugkoppeling met de eerste bevindingen. Met een week heb je jouw rapport in handen met gericht advies wat je kunt doen om aan jouw doel te werken.  In het volgende deel vertel ik meer over hoe de analyse zelf in zijn werk gaat. Alvast meer weten over het duursportlab? Neem dan een kijkje op de website van het duursportlab!

Een gedachte over “Duursportlab – ehh een wat?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: