Batavierenrace

Eind april klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 46e editie van de Batavierenrace ging op middernacht 21 april 2018 van start.

Wat is de Batavierenrace?

De Batavierenrace is van oorsprong een estafetteloop georganiseerd door en voor studenten met een mooie geschiedenis! In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zó enthousiast terug van een estafetteloop in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo’n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de rustieke Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele kleine wijzigingen na, is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven.

De Batavierenrace nu

De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). Er nemen ieder jaar ruim 8.500 atleten aan deel, veel van hen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records. Sinds een aantal jaar is er ook een bedrijvenklassement opgenomen in de Batavierenrace, waardoor ik in ieder geval niet één van de leukste loopevenementen van het jaar hoef te missen!

Bij DEMCON doet er namelijk ieder jaar een ontzettend fanatiek team mee en dit jaar zelfs twee, omdat onze collega’s uit Eindhoven ook een team hadden samengesteld. Dat maakte de competitie wel extra spannend, want zouden we in staat zijn om onze titel als winnaar (al 5-voudig!) van het bedrijvenklassement te prolongeren?!

WhatsApp Image 2018-04-21 at 08.28.35
Bus bij wisselpunt

Ploegendienst

Bij de Batavierenrace verdeel je het team onder in drie ploegen en een slotetappe:

  1.  De nachtploeg; zij rijden naar Nijmegen voor de start waar zij om middernacht starten met hun tocht naar het eerste herstart punt in Ulft.
  2. De ochtendploeg; zij nemen om 7.00 uur het stokje over van de nachtploeg die voor die tijd aankomen in Ulft
  3. De middagploeg; om 12.00 uur gaan zij aan het laatste lange stuk beginnen met een aankomst op de Oude Markt in Enschede
  4. Tot slot; de slotetappe. Dit stuk van 7,8km wordt door zowel een heer als een dame gelopen. Uiteindelijk vindt de finish plaats op de UTrack op de Universiteit Twente.
WhatsApp Image 2018-04-21 at 12.02.58
Herstart Barchem

Hoe werkt het?

De ploegen wisselen elkaar af tijdens de diverse herstarten. In de tussentijd lopen diverse lopers/loopsters de etappes, begeleid door een fietser. De overige ploeggenoten rijden in een busje naar het volgende wisselpunt waar de volgende etappeloper klaar staat. Bij elk wisselpunt is een fuik waarbinnen de lopers het hesje moeten doorgeven, ook de fietsers moeten een hesje doorgeven voordat zij weer verder mogen.

Doel van dit alles is om zo snel mogelijk van Nijmegen naar Enschede te komen. Het is een race met veel hectiek (ik bedoel maar, ruim 400 busjes rijden de route!!), vermoeidheid maar vooral veel plezier! Daarom doe ik er al ruim 5 jaar aan mee!

Bedrijvenklasse

Gelukkig was het voor mij na het studeren niet klaar met de Batavierenrace. Toen ik net bij DEMCON in dienst was werd ik al gevraagd voor het team, en uiteraard zei ik ja! En heel stiekem, is het misschien nog wel leuker dan met een studententeam meedoen. Je leert je collega’s namelijk ineens op een heel andere en leuke manier kennen!

WhatsApp Image 2018-04-21 at 11.33.43
De ochtendploeg

Dit jaar was mijn derde jaar dat ik namens DEMCON meedeed aan de Batavierenrace; traditiegetrouw in de ochtendploeg! Wat inhoudt dat wij om 5.30 uur op zaterdagochtend vertrekken vanuit Enschede naar Ulft. Daar lossen wij onze nachtploeg af. Extra leuk detail dit jaar is dat er een tweede DEMCON team meedeed vanuit onze vestiging in Son/Eindhoven, dat zorgt toch voor een beetje extra competitiedrang ;)!

Waar mijn blessure heel even roet in het eten leek te gooien, kon ik donderdag voor de race toch nog een etappe overnemen van een andere collega welke uitgevallen was. Gelukkig een korte etappe, want ik wilde het nog rustig aan proberen. Gek genoeg, toen ik aan mijn etappe begon (oprecht rustig begonnen!) voelde ik toch iets geks. Ik ging over op een voorvoetlanding waardoor ik iets versnelde en verrek, de pijn was weg! Uiteindelijk de 3,7km in 17.52 afgelegd waar ik best wel trots op was, maar vooral; geen pijn!

Het was zoals ieder jaar weer een feestje om in de ochtendploeg te zitten. Het zonnetje scheen lekker, en er waren zelfs al wat supporters uit bed om alle passerende lopers en fietsers aan te moedigen. Zelfs een duo dat een heerlijk ontspannen gitaarmuziekje aan het spelen was; fantastisch! Onze ochtendploeg heeft het uberhaupt fantastisch gedaan, aan het eind van onze ploeg zat er een half uur tussen ons en de nummer 2 in het bedrijvenklassement. Na onze aankomst in Barchem hebben we nog even de herstart van de middagploeg bekeken waarna wij weer terugkeerden naar Enschede (uiteraard druk de app blijven volgen om onze tussenstand in de gaten te houden).

De finish!

Om 17.20 uur gaan de dames van start aan de laatste etappe, op dit stuk rijden er geen fietsers meer mee en moet de drive helemaal vanuit de lopers zelf komen. Om 17.40 uur volgen de heren. Op de campus van de Universiteit Twente staat het ondertussen al helemaal vol met teams die hun laatste lopers aan komen meodigen. Traditie is namelijk onder de studenten dat je jouw loper/loopster een uniek item meegeeft voor de laatste 400m tot de finish. Er komen surfplanken voorbij, maar ook vlaggen en zelfs een butler met een blad versnaperingen die met zijn loper meerent! Iedere keer is het weer lachen om te zien wat er voorbij komt. Wij staan met ons team al klaar met de confettikanonnen. Alleen is onze loopster zo snel; dat we haar compleet hebben gemist! Dan maar wachten op de heren! Op het moment dat die voorbij komen knallen we de confetti open, op een paar schrikreacties na vindt iedereen het mooi. Zodra we de allerlaatste loper hebben zien finishen verzamelen we de teams. Het wachten is op de uitslag!

WhatsApp Image 2018-04-21 at 18.18.25
In afwachting van onze laatste lopers! 

Kampioenen

En jawel, mijn team prolongeert zijn titel! Met een tijd van 13:20:31 hebben we de eerste plaats veroverd met ruim een uur voorsprong op de tweede plaats. Als we mee hadden mogen doen in het algemeen klassement was dit zelfs goed geweest voor een plek 42/307! Elke overwinning moet natuurlijk gevierd worden, daarom blijven wij na het in ontvangst nemen van onze bokaal dan ook lekker feestvieren met de studenten. Het was weer een topevenement. Dank aan de organisatie en uiteraard tot volgend jaar! 🙂

WhatsApp Image 2018-04-21 at 20.26.08
DEMCON 1 en DEMCON 2 bij elkaar! 

Woon jij nou ergens langs de route van de Batavierenrace? Kom dan eens kijken volgend jaar, of regel een (bedrijven)team en doe mee, want dit evenement MOET je gewoon een keer meemaken!

Liefs,

Emma

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: